Zpět

Setkání lídrů českého průmyslu a exportu 2018

Štítky:

17.5.

Setkání lídrů českého průmyslu a exportu 2018

České strojírenství letos meziročně vzroste o 3,4 desetiny procenta, v dalších letech ale růst výrazně zpomalí - vyplývá to ze studie, kterou na Setkání lídrů tuzemského průmyslu a exportu v Praze zveřejnili analytici z firmy CEEC Research. Jedním z manažerů, kteří se zapojili do studie, je i místopředseda CAIM Petr Karásek.

Prestižního setkání se účastnil premiér A. Babiš, ministr průmyslu a obchodu T. Hüner, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR J. Hanák, poslanci, bankéři, zástupci právních kanceláří či zahraničních ambasád a zejména a vlastníci a manažeři průmyslových podniků. Českou asociaci interim managementu reprezentovali členové výboru Petr Karásek a Iva Hovadová. Na začátku konference byly představeny výsledky průzkumu 100 osobností českého strojírenství, do kterého Petr Karásek opět přispěl svými názory. Vyjádřil se k otázkám „Jaké jsou možnosti dalšího zvyšování produktivity práce“ a „Co způsobuje v jednání se zahraničními partnery tuzemským podnikům komplikace“.

Analytická Studie českého strojírenského průmyslu H1/2018 mapuje vývoj a situaci českých strojírenských firem. Společnost CEEC Research ji zpracovala na základě údajů získaných ze stovky uskutečněných osobních a telefonních interview s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Kromě očekávaného růstu v tomto roce a stagnace v příštím roce z analýzy vyplývá, že další růst českého strojírenství naráží především na nedostatek pracovních sil, zejména kvalifikovaných odborníků. Potenciál růstu českého strojírenství vidí ředitelé v automatizaci a robotizaci. Dalším závěrem je zjištění, že růst produktivity práce neodpovídá růstu mzdových nákladů – je pouze přibližně poloviční. Firmy budou i nadále zvyšovat mzdy, v průměru o 6 procent. Růst mzdových nákladů se odrazí ve zvýšení investic a cen.


Galerie