Zpět

Diskusní setkání Save Our Business

Štítky:

9.4.

Česká asociace interim managementu uspořádala další inspirativní setkání manažerů. Pod názvem „Save Our Business aneb firma v nesnázích“ proběhl 9. dubna diskusní večer v prostorách coworkingového centra Opero v Praze na Starém městě. Zkušení interim manažeři představili tři příběhy zachráněných firem z různého prostředí - v nadnárodní korporaci, v české strojírenské firmě a v zahraničním projektu.

„Žádná konjunktura netrvá věčně a lidé dělají chyby za každého počasí. I ta nejvíce trendy firma může narazit na útes, pamatujete si ještě Nokii nebo Blackberry? Ale většina chyb se dá napravit, a pokud se z nich poučíme, můžeme podobným omylům předcházet,“ tak interim manažer a iniciátor akce Petr Ševčík charakterizoval důležitost setkávání manažerů a předávání zkušeností.

Petr Ševčík odstartoval diskusní večer příběhem divize dekorativních barev společnosti Akzo Nobel. „Vlivem ekonomické krize i interních faktorů společnost významně ztrácela prodeje a distributoři vyjadřovali silnou nespokojenost. Manažerskému týmu se podařilo vytvořit a úspěšně uvést do života distribuční koncept „Dulux prodejna barev“, uvést na trh nový systém tónovaných barev, a především přivést zákazníka do centra pozornosti firmy,“ uvedl Petr Ševčík. Výsledkem změn byl růst prodejů, marže, ziskovosti i spokojenosti zákazníků. V závěru svého vystoupení Petr Ševčík prezentoval zobecněná doporučení pro změnový management v korporacích, které přece jen mají svá specifika v porovnání s privátně vlastněnými společnostmi.

Dalšími hosty byli interim manažeři z vedení CAIM Iva Hovadová a Ján Dolejš. Jejich příběhy už na některých akcích zazněly, ale stále mají své „kouzlo“ v podobě profesionálního zvládnutí krizových situací. Iva Hovadová popsala příběh českého výrobce komponentů pro automobilový průmysl, který se dostal do insolvence kvůli nesystémovému způsobu řízení a nerealistické strategii španělského majitele. Díky týmu krizových manažerů za podpory českého investora však úspěšně prošel reorganizací. Předseda CAIM Ján Dolejš ukázal na příběhu stavby luxusního komplexu na Zanzibaru, že interim manažer musí umět čelit i drsným podmínkám a nepředvídatelným překážkám.

Účastníci akce se mohli dovědět z příběhů nejen to, co bylo příčinou problémů ve firmách, ale i jaký měly vývoj a jak se dá podobným situacím předcházet. Nechyběla řada doporučení pro krizový i změnový management a zajímavá diskuse.

Výbor CAIM děkuje panu Ševčíkovi za organizaci setkání a inspiraci pro ostatní.